CUMHURİYET TARİHİNDE PAMUK SEKTÖRÜNÜN DÜNÜ, BUGÜNÜ VE YARINI

07.11.2023

Cumhuriyetimizin ve Menemen Ticaret Odası’nın 100. Yıl etkinlikleri kapsamında “Cumhuriyet Tarihinde Pamuk Sektörünün Dünü, Bugünü ve Yarını” konulu sektörel istişare toplantısı gerçekleştirildi.

İzmir Ticaret Borsası, Ulusal Pamuk Konseyi, Menemen İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Menemen Ziraat Odası ve Siyasi Parti Temsilcileri başta olmak üzere birçok kurum ve üyelerimiz katılım sağladı.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Menemen Ticaret Odası Meclis Başkanı Erdinç CENGİZ, öncelikle katılım sağlayan tüm herkese teşekkürlerini ileterek bölgemizin Pamuk ile ilgili bazı istatistiki bilgilerini iletti. Ayrıca Cengiz “Bölgemizde yıllardır üretimi yapılan Pamuk ürününün yetiştirilmesinde karşılaşılan bazı sorunların farkındayız. Biz bu sorunları çözmek için Pamuğun dününü, bugününü ve yarınına da hakim olmamız gerektiğini biliyoruz. Bugün burada sorunlara ve beklentilere çözüm arayışları gerçekleştirmek ve bölgemizde yetiştirilen pamuğun kalitesinin daha da arttırılması için toplanıyoruz. Sizlerin sunacağı katkılarla beraber yapılacak çalışmaların daha etkili olacağını biliyoruz” dedi.

Ardından, Ulusal Pamuk Konseyi Genel Sekreteri Prof. Dr. Ünal EVCİM “Pamuk Sektörünün Dünü, Bugünü ve Yarını” ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Evcim bölgemizde faaliyet gösteren Utaem’in katkısından da bahsederek, İklim anlamında bölgemizin en büyük potansiyele sahip olduğunu, ilk toprak tesviyesinin yapıldığı yerlerden olarak Menemen’in bilindiği, pamuk üretiminin olmayacağı bir dünyanın düşünülemeyeceğini belirtti. Ayrıca Evcim “Pamuğun sentetik elyafa yenilmeyeceğini, Pamuk Dün vardı, Bugün var, Yarında var olacak” dedi.

İzmir Ticaret Borsası adına söz alan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent UÇAK, bizler Ege bölgesini pamuk üretiminde artık farklı bir noktaya taşımalıyız, alışılmış düzenin dışına  çıkıp tarım ile teknolojiyi daha fazla bir araya getirmeliyiz. Uçak “Biz bu düşünceler eşliğinde ile UTAEM’de İTTM (İzmir Tarım Teknolojileri Merkezi) kuruyoruz, bu yüzden devletin destekleriyle alan bazında üretim, toprak yapılarımızla ilgili iyi analizlerin yapılması ve bilinçli üretimle daha iyi verim alınacağına inanıyoruz” dedi.

Toplantıda söz alan Menemen İlçe Tarım ve Orman Müdürü Fatih Çiçek bölgemizin yaşadığı sorunların en başında “Su Sorunu”nun geldiğini belirterek, sektörel beklentilerin gerçekleşmesi için kurum olarak desteklediğini ve bölgemizde daha önceden çeltik üretimi vardı bitti, aynı durumun pamuğun başına gelmemesi için daha fazla çalışmalıyız dedi.

İlçe Tarım ve Orman Müdürünün ardından söz alan Menemen Ziraat Odası Başkanı Yücel Altıntaş sektörün yaşadığı tüm sorunların farkındayız, ancak çiftçimizin bu sektörde yaşadığı problemlerden biride pamukta fiyatın alıcı tarafından belirleniyor olması üründe ki üretimi düşürdüğünü bilmenizi isterim dedi.

Sonuç olarak Pamuk sektörünün geçmişinin ve geleceğinin konuşulduğu toplantıda ihtiyaç, beklenti ve sorunları genel hatlarıyla Su ve Suyun Yönetimi, Çiftçinin ve sektörün desteklenmesi, Tohum Çeşitliliği, teknolojik dönüşümün hızlanması olarak belirlenmiş ve bu çalışmalar kapsamında gerekli çalışmaların yapılacağı belirtilmiştir.